Geschiedenis

“In 1838 kende De Steeg al een zogenaamd distributiekantoor, dat in 1850 in een hulppostkantoor werd omgezet. Door de sterke groei van het dorp ontstond er grote behoefte aan een modern kantoor, dat tegelijkertijd het telegraaf- en telefoonverkeer kon reguleren. Ook de familie Bentinck [eigenaar van Kasteel Middachten] had waarschijnlijk baat bij een goede en moderne postverzorging, wat hen deed besluiten om in 1905 een nieuw postkantoor op eigen terrein te laten bouwen. … Oorspronkelijk bevond zich op de nok van het dak een torentje ten behoeve van de telegraafinstallatie.” (“Postkantoren” van Thieu Knibbeler en Roger Crols, blz. 52)

Het postkantoor werd in 1905 gebouwd op basis van een ontwerp van de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863 – 1937). “Na de bouw werd het postkantoor te huur aangeboden aan de posterijen.” De opvallende, aan de Duitse vakwerkarchitectuur verwante bouwstijl werd volgens de overlevering gekozen in verband met het bezoek van de Duitse Keizer Wilhelm II op 9 augustus 1909 aan Middachten. Op 15 juni 2001 werd het (inclusief een achterliggend schuurtje) een rijksmonument vanwege deze zeldzame bouwstijl. De volledige tekst van de erkenning als rijksmonument kan hier worden gelezen.

Tot 1906 had De Steeg slechts een postbijkantoortje, eerst in een huisje tegenover pension Flora en later in het huis naast Benvenuta: “De Oude Post”, nu van kapper Joop Beumer.  Vanaf 1906 diende het “Nieuwe postkantoor” als postkantoor van Middachten en naar verluidt tevens als gastenverblijf voor gasten van de graaf en zijn familie. Na de bouw werd het gebouw te huur aangeboden aan de posterijen. Het bleef door de gebruikte rood-witte kleurstellingen herkenbaar als onderdeel van de landgoederen van Middachten.

Het verspreidingsgebied van het postkantoor was vrij groot (om sluiting te voorkomen): ruwweg van de grens van Ellecom tot in Rheden ter hoogte van Strijland en van de Onzalige Bossen tot aan de IJssel bij Doesburg. Het postkantoor van de PTT werd per 1 juni 1992 gesloten. Het pand kwam daarna in particuliere handen en diende eerst als combinatie van woning en kantoor, daarna als een combinatie van woning en delicatessenwinkel en cateringbedrijf. Momenteel is restaurant Avalon Wijn en Spijs in het zakelijk gedeelte gevestigd.

Verder lezen

U kunt meer lezen over oude postkantoren of over de omgeving van De Steeg in:

  • Postkantoren van Thieu Knibbeler en Roger Krols (ISBN 90-5345-061-0)
  • Een wandeling door Rheden, De Steeg & Ellecom van Henk Steinvoort e.a. (ISBN 978-90-78115-28-1)
  • Wát een tijd… 100 jaar Steegse historie 1885 – 1985